Απλή αριθμητική

Ας πούμε μια ...φανταστική ιστορία:

Πάω να αγοράσω μια φωτογραφική μηχανή. Επειδή έχω βίτσιο, η μηχανή κοστίζει 2,000 - 3,000 €.
Ο πωλητής μου λέει:

- Θα πληρώσετε μετρητά ή με κάρτα;
- Μετρητά.

Επειδή με ξέρει, κι είμαι παλιός πελάτης, συνεχίζει χαμηλόφωνα:

- Κοίτα, άμα δε θέλεις απόδειξη, σου κόβω τον ΦΠΑ.

Κάνω το λογαριασμό, στις 2,000€ είναι 460€ το κέρδος μου. Αν πάρω την απόδειξη, το κράτος μου εγγυάται το πολύ 300€.

Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου;

Φανταστική ιστορία λέμε βεβαίως, σιγά μη συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην Ελλάδα.
Αν συνέβαιναν όμως, το Υπουργείο Οικονομικών θα λάμβανε μέτρα, έτσι δεν είναι;

Σχόλια

Ο χρήστης Debby είπε…
Φοβερή φανταστική ιστορία που συμβαίνει συνεχώς και ακατάπαυστα.
Μια αντίστοιχη περίπτωση που μου συνέβη κάτι χρόνια πριν που η συγκεκριμένη απόδειξη θα μου ήταν εντελώς άχρηστη, επέλεξα να μην την πάρω και να γλιτώσω τουλάχιστον το ΦΠΑ.
Γιατί το έκανα ενώ ξέρω ότι η φοροδιαφυγή δεν βοηθάει κανένα; Γιατί ζω σε ένα κράτος τέτοιο που βλέπω και νιώθω καθημερινά ότι αυτό που πληρώνεις σε φόρους δεν το παίρνεις ανταποδοτικά από πουθενά σχεδόν πίσω (εκπαίδευση, υγεία, παροχές κτλ) και νιώθω βλάκας όταν ΔΕΝ φοροδιαφεύγω. Τουλάχιστον με το ΦΠΑ που θα εξοικονομήσω θα πληρώσω μερικές επισκέψεις στον παιδίατρο που ΔΕΝ μου παρέχει το κράτος αυτό.
Με τα νένα μέτρα δε, υποψιάζομαι ότι πλέον όλοι όσοι μπορούν να κρύψουν εισόδημα ακόμα και αν δεν το έκαναν μέχρι τώρα θα αρχίσουν να το κάνουν. Και καλά θα κάνουν.
Ο χρήστης Stavros P (isisdoros) είπε…
Δεν είναι ακριβώς έτσι.Εάν η μηχανή έχει αγοραστεί με τιμολόγιο (πράγμα σίγουρο για αυτά τα είδη) έχει ήδη πληρωθεί το ΦΠΑ αγοράς της.Από τη στιγμή που δεν θα κοπεί απόδειξη το κράτος χάνει το ΦΠΑ του κέρδους του πωλητή.Εάν τώρα σου αφαιρέσει ο πωλητής το 23% επι της τιμής πώλησης ή το έχει αγοράσει χωρίς τιμολόγιο (μαύρο μπαίνει-μαύρο βγαίνει) ή χάνει από το κέρδος του. Ουσιαστικά στην μεταπώληση προϊόντων συμφέρει τον πωλητή να πουλά χωρίς έκπτωση και με απόδειξη. Αλλιώς παρανομεί γιά λογαριασμό του αγοραστή με μόνο του συμφέρον να γίνει η πώληση. Το πρόβλημα είναι στη παροχή υπηρεσιών όπου ο επιτηδευματίας σου λέει. "Κάνει 100 ευρώ και εάν θέλεις απόδειξη πληρώνεις επιπλέον το ΦΠΑ". Εκεί τι κάνεις;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υποστράτηγος ε.α. Ράμπο

Ο Λάζαρος

Συνδιαμορφώνοντας την κοινωνία που οραματιζόμαστε