Η μικρά και αδύναμος - πλην τιμία - παρθένος...

Υπάρχει γενικά σ' αυτή χώρα, μια ανεξήγητη ηττοπάθεια. Και θα εξηγήσω.

Πολύς λόγος γίνεται, συχνά - πυκνά, για τις δυνατότητες της Ελλάδας. Μια μερίδα πολιτικών (διάβαζε: άεργων και συχνά αγράμματων), εκφράζει επαγγελματικά αυτήν την νοοτροπία και την προπαγανδίζει επιθετικά. Δηλαδή:


Λένε: Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα. Πως είναι δυνατό η Ελλάδα να τα βάλει μαζί της;

Η πραγματικότητα: Από το 1821 και πέρα, η Ελλάδα επεκτείνεται συνεχώς σε βάρος της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (εκτός από την περίπτωση της Επτανήσου). Βάλτε κάτω οποιονδήποτε χάρτη θέλετε και ελέγξτε το. Οι Τούρκοι ουρλιάζουν έξαλλοι - από την πλευρά τους, έχουν δίκιο. Που είναι η μικρά και αδύναμος Ελλάς;

Λένε: Η τουρκική διπλωματία είναι παλιά, ικανότατη και έχει υπομονήήήή……

Η πραγματικότητα: Η οθωμανική διπλωματία ήταν ικανή, όσο βέβαια έκανε παραχωρήσεις. Μόλις έφτασε στο όριό της (την εποχή του Αβδούλ Χαμίτ), τους πήρε και τους σήκωσε κι η αυτοκρατορία διαμελίστηκε. Όσο για την τουρκική διπλωματία, λίγο - ελάχιστα - που είχε συγκροτηθεί, διαλύθηκε εντελώς επί πρωθυπουργίας Τουργκούτ Οζάλ, όταν ο τελευταίος διατύπωσε - και επέβαλε - το δόγμα της προσωπικής ευθύνης του Τούρκου πρωθυπουργού στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής· σε επόμενη φάση, η Τανσού Τσιλλέρ, ολοκλήρωσε την καταστροφή. Απόδειξη δε του πόσο μακριά νυχτωμένη είναι η τουρκική διπλωματία, είναι οι παταγώδεις διαδοχικές αποτυχίες της Τουρκίας στην άσκηση επιρροής στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (τις "τουρκόφωνες") (πρβλ. "Στρατός και Διπλωματία", Φ. Ρόμπινς για την Τουρκία και "Οι Οθωμανοί", Andrew Wheatcroft για τους Οθωμανούς βέβαια).

Λένε: Μα δεν είδατε τι πάθαμε στην Κύπρο;

Η πραγματικότητα: Στην Κύπρο δεν έγινε απόβαση, έγινε αποβίβαση. Όχι μόνο η Ελλάδα δεν βοήθησε την Κύπρο στο ελάχιστο (γιατί δεν ήθελε - αν και μπορούσε να πλήξει τον αποβατικό στόλο), αλλά ούτε κι οι Κυπριακές δυνάμεις πολέμησαν όπως μπορούσαν, τουλάχιστον μέχρι να καταρρεύσει η χούντα του Σαμψών. Και τότε ήταν αργά, υπήρχε ήδη ισχυρό προγεφύρωμα. Ο δε τρομερός τουρκικός στρατός, αυτός που πήγε στην Κύπρο, ήταν χεσμένοι επάνω τους, γιατί ξέρανε καλά ότι αν συναντούσαν αντίσταση, ήταν ξοφλημένοι (πρβλ. "Νταλγκά - νταλγκά", Σ. Ιορδανίδου, η μαρτυρία του τότε αξιωματικού και συμβούλου του Ετζεβίτ, Yalcin Kucuk).

Λένε: Η Μικρασιατική καταστροφή πρέπει να μας διδάξει να έχουμε συναίσθηση των αδυναμιών μας.

Η πραγματικότητα: Αυτό που μας διδάσκει το 1922, είναι ότι έπρεπε να κρατήσουμε τα μέρη που είχαν ελληνικούς πληθυσμούς - και μπορούσαμε να το κάνουμε. Παραμένει ανεξήγητο το γιατί, το 1923, ο Βενιζέλος δεν επιτέθηκε στην Ανατολική Θράκη, να φτάσει μέχρι την Κων/πολη. Πρακτικά ήταν απολύτως εφικτό, κάτι που ήξερε και έτρεμε ο Κεμάλ (πρβλ. "Κεμάλ Ατατούρκ - Ομιλίες", μτφρ. Σ. Σολταρίδη).


Επίσης,


Λένε: Η Ευρώπη που είναι προηγμένη, ενώ στην Ελλάδα δεν φτιάχνουμε ούτε καρφίτσες.

Η πραγματικότητα: Ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων - παρά τους διάφορους δείκτες - παραμένει ψηλό. Απόδειξη: το προσδόκιμο όριο ζωής τω Ελλήνων και το ποσοστό αυτοκτονιών.

Λένε: Αυτά, που όλοι τα παίρνουν και τα πιάνουν, μόνο στην Ελλάδα γίνονται.

Η πραγματικότητα: Ο Κράξι πέθανε στην εξορία, ενώ εξαιτίας του χρηματισμού της Γαλλίδας επιτρόπου, υποχρεώθηκε σε παραίτηση όλη η Κομισιόν. Τα ξεχνάμε;

Λένε: Α, ρε στην Ελλάδα που είμαστε αμόρφωτοι, πότε θα γίνουμε Ευρωπαίοι;

Η πραγματικότητα: Έχετε προσπαθήσει να συζητήσετε σοβαρά με Ευρωπαίους/ες να δείτε το μορφωτικό τους επίπεδο; Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, τα χάλια τους είναι απίστευτα.

Λένε: Το κόλλημα με τους αρχαίους Έλληνες, δείχνει τη σημερινή μας φτώχεια. Ενώ οι Ευρωπαίοι, βλέπουν μπροστά.

Η πραγματικότητα: Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν ούτε την τύφλα τους. Το δε αρχαιοελληνικό κόλλημα, είναι διεστραμμένη κληρονομιά του Διαφωτισμού στην Ελλάδα. Ανακαλύψανε δηλαδή του σωκρατικούς φιλοσόφους και τρελάθηκαν απ' τη χαρά τους. Υπήρχανε βέβαια κι οι προσωκρατικοί, αλλά δεν τους πήραν έγκαιρα είδηση - τόσο ζώα είναι!! Καμία σχέση η αρχαία Ελλάδα έχει, με την διαστροφή των Διαφωτιστών.

Και πάει λέγοντας….

Υπάρχουν λοιπόν οι ηττημένοι: αυτοί του πολιτισμού, αυτοί της μάχης, ακόμα κι οι ηττημένοι του εμφυλίου, που μανιωδώς χαρίζουν τον όρο "έθνος" στους εθνικιστές.

Ε λοιπόν, εγώ δεν πολέμησα το '22, δεν ηττήθηκα το '46-49, δεν νοιώθω ηττημένος, ούτε μειονεκτικός απέναντι στην Τουρκία, ή την Ευρώπη (το πέραν του Ατλαντικού βουστάσιο δεν το πιάνω στο σόμα μου, μη γίνω χυδαίος).

Με δυο λόγια, ο Σημίτης, η Μπακογιάννη και οι εκάστοτε παρατρεχάμενοί τους, να πάνε να βρουν άλλο κορόιδο!!!

Έρρωσθε, Heinz!!

Υ.Γ. #$@#*!!!

Σχόλια

Ο χρήστης dodo είπε…
Επιτέλους, να ακούγονται κι αυτά! Συμπληρωματικά, για την τουρκική διπλωματία, το παρόν πρόβλημα της Κύπρου δεν προέκυψε απο διπλωματικούς χειρισμούς, στρατιωτική κατοχή είναι. Και η τουρκική διπλωματία, 23 χρόνια τώρα, δεν έχει πετύχει την αναγνώριση του κατεχομένου εδάφους ως ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους.
Συμφωνώ με την κρίση σας για την απόφαση του Βενιζέλου. Δεν έχω βρεί ικανοποιητική απάντηση, για ποιό λόγο έκαμε την γνωστή επιλογή.
Καί τέλος, ναί, έχω βαρεθεί να ακούω: "αυτά -τα στραβά, πάντοτε- μόόόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν". Αυτοί που τα λένε, έχουν ζήσει πολύ σε άλλες χώρες; Συγνώμη, μακρυγόρησα...
Ο χρήστης apousia είπε…
Χαίρε heinz!
Χαίρε κι έρρωσθε!
Οι πλείστοι όσοι από τους ''γνωρίζοντες'' αδυνατούν ακόμα κια σήμερα να καταλάβουν πως άλλο η Οθωμανική Αυτοκρατορία,άλλο οι Νεότουρκοι,άλλο το πάλαι ποτέ Τουράν,άλλο ο Πανισλαμισμός,άλλο τα βάθη της σημερινής Ανατολίας,άλλο η σύγχρονη Τουρκία,άλλο οι Κεμαλοφασίστες,άλλο οι Ισλαμιστές..

Επί πολλών άλλων σημείων του post,πειστικός αντίλογος δύσκολα θα βρεθεί..
Μα τι μπλέκεις τον Πρόκλο και τους λοιπούς,δεν εμπέδωσες πως είσαι αλβανογραικός?
Γιατί χρησιμοποιείς κακές λέξεις?

Την αγάπη μου!
Ο χρήστης heinz είπε…
Xαίρε Απουσία!

:-)
Ο χρήστης Aphrodite είπε…
Μονόδρομος:

Διάβρωση εκ των έσω.

Δλδ εμείς να μάθουμε επιτέλους ιστορία (συν στρατηγική ενιαία & διαχρονική), κι οι Τούρκοι να ξεστραβωθούν και να δουν τι παίζεται πλέον στην παγκόσμια σκακιέρα, αγορά & κοινωνία. Ολοι τους - είναι τόσοι πολλά τα επίπεδα "πολιτισμμού" τους - βλ. σχόλιο απουσίας, που αν δεν έρθουν σε έναν κοινό παρονομαστή (όχι τον τωρινό ντε!) δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ποτέ.

(Το "γιατί" να προχωρήσουμε άστε, άλλο καπέλλο!)

Ακόμη και τους πιο "μορφωμένους /καλλιεργημένους /ταξιδεμένους /δυτικοθρεμμένους" τους τρώει η τόσο καλά ριζωμένη νοοτροπία που όλοι ξέρουμε.
Δε γίνεται με διπλωματίες, δε γίνεται με συμμαχίες, δε γίνεται καν με οικονομικά αλισβερίσια - και μη μιλήσω για κινήσεις φιλίας, καλή η πρόθεση, αλλά στην προσέγγιση δεν πας με χαντρούλες...

Τι μου κάνεις μωρέ Γκηρ, όλο λέω ΔΕΝ θα ξανα-ανακατευτώ με τα ελληνοτουρκικά, διότι φουντώνω, αλλά να'μαι πάλι...

Μας βολεύει η μικρά & αδύναμος -πλην τίμια- παρθένος: "Δείτε πώς κλαίω, δε θα με λυπηθήτε να μου δώσετε διπλή μερίδα? Κλαψ, λύγμ, πολιτικούληδες απανταχού, δείτε με πώς πονώ!" (Κι από έργα... από σταθερή "γραμμή", ούουου! Τι να σου πω!)

Σταματώ διότι συγχίζομαι.

Και θα συγχιστώ κι άλλο έτσι κι αρχίσουν τα παρατράγουδα. Πείτε παρακαλώ θερμά αυτό που θέλετε, αφού ο οικοδεσπότης είναι τα μάλλα ανεκτικός, μα όχι προσβάλλοντας τους φίλους και τον εαυτό σας μαζί. Απόψεις θέλουμε, όχι φτήνειες!
Ο χρήστης heinz είπε…
Ηello Aphrodite και καλά τα λες, σε όλα τα θέματα.
Ο χρήστης Aphrodite είπε…
@heinz,

... (ψιθυριστά)....ξέρω, ξέρω, ειδικά στο "Γκηρ" ε?... ατιμούτσικο!... οπλοφορείς κιόλας... :-)))
Ο χρήστης aggelos-x-aggelos είπε…
Χρόνια μας πολλά!!!

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των bloggers!!!
Ο χρήστης Aphrodite είπε…
Ναι καλέ μου Αγγελε, ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑΑΑΑ!!!!

Αρα (κι εδώ του το πηδάω το ποστ του heinz πλέον...) γιορτάζω & μαζεύω δώρα σε:

2 Γενέθλια (είπαμε, επίτηδες λάθος για να κερδίσω χρόνο)
2 Γιορτές (δύο μικρά ονόματα)
1 Γιορτή της Γυναίκας
1 Αγίου Βαλεντίνου (φυσικά!)
1 Χριστούγεννα (κλασσικά!)
1 Πάσχα (άνοιξη, η εποχή μου!)
1 Εαρινή Ισημερία (δοξάστε φως!)
1 Γιορτή της Μητέρας (αφού...)

Βάλε κι από:
1 επέτειο φτιαξίματος
1 επέτειο αρραβώνα
1 επέτειο γάμου (τον έρμο...)

συν γέννηση του κάθε παιδιού (ναι, εκείνα την έχουν γενέθλια, αλλά ΕΓΩ κοιλοπόνεσα!), δλδ άλλες 5 ημέρες, και φτανουμε μαζί με

1 ημέρα των μπλόγκερς (σύντεκνοι!)

τις 16 ημέρες το χρόνο!

Ωραία! Εχω λαμβάνειν!!!
(Ημέρα του τρελλού έχει?)
:-)))
Ο χρήστης Το σωστό να λέγεται είπε…
-> heinz

Η Ελλάδα Παρθένος;
Γεννημένη την 25η Μαρτίου;
Δεν λες αερικό καλύτερα.
Όπου φυσάει ο άνεμος.

Τι να προσθέσω;
Θα κατηγορηθώ για μακροσκελία απο ένα πειραιωτάκι (προηγούμενο post).
Ε μα τι να κάνω, ψηλός γεννήθηκα...

Συμφωνώ σε όλα τα σημεία που ανέπτυξε ο heinz.
Διάβαζει την σκέψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων.
Όχι της σιωπηλής, μην συγχίζεσαι νηφάλιε!

Μόνο μία παρατηρησούλα στο θέμα του υπουργείου
Εξωτερικών.
Επειδή δυστυχώς στο παρελθόν πολλές φορές, όχι πάντα, η εξωτερική πολιτική επηρεάστηκε απο ψηφοθηρικές (Θυμόμαστε Ανδρέα), δουλοπρεπικές στους Τούρκους (θυμόμαστε Πάγκαλο τον φιλότουρκο γερμανόφοβο;), φιλοαλβανικές,
φιλογερμανικές, φιλορωσσικές, φιλοσοβιετικές,
φιλολιβυηικες,
φιλοπαλαιστινιακές,
φιλογαλλικές, φιλοαμερικανικές, φιλοαγγλικές, φιλο...βάλτε την χώρα της αρεσκείας σας,
η εξωτερική πολιτική δεν έχει ισχυρά προγράμματα και σενάρια εξωτερικής πολιτικής που μπορεί να συνεχίσει η κάθε νεά κυβέρνηση.

Είναι το αδύνατο σημείο μας, η διχόνοια, ότι ο κάθε πρωθυπουργός και υπουργός κάνει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας φέουδό του γκρεμίζοντας τις βάσεις που τυχόν έκτισε η προηγούμενη.

Δεν είναι βέβαια απελπιστική η κατάσταση. Διόρθωση και συνέχεια πολιτικής χρειάζεται.

Αλήθεια, πότε θα οργανώσουμε την Ομογένεια για καλύτερη υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων;

Παραδείγματα απο μικρούς λαούς με ισχυρές ομογένειες και πιο ισχυρές επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική είναι λίγα αλλά πολύ καλά...
Ο χρήστης heinz είπε…
Γλουπ! Εγώ Blogger; Εγώ τα κορόιδευα αυτά...

Χμ.... θέλει περισυλλογή το πράγμα...
Ο χρήστης Το σωστό να λέγεται είπε…
Προς τους Ευρωπαίζοντες.

Δεν παράτήρησα ούτε μια σημαία της Ε.Ε. απο τους φιλάθλους του Μουντιάλ.
Ούτε μία και ας παίζεται στην καρδιά της Ε.Ε.
Πολλές Γερμανικές και Πολωνικές σήμερα και τον κάθένα να φορά τα χρώματα της ΣΗΜΑΙΑΣ του κράτους τους.
Παράξενοι αυτοί οι Ευρωπαίοι.
Αν διάβαζες μόνο το blog του ΝΔ και των άλλων Ευρωπρωτάρηδων και (Ευρωπρωτωριανών;) χωρίς να ρίξεις μια ματιά στο Μουντιάλ θα νόμιζες ότι οι μόνοι πραγματικά Ευρωπαίοι ασπαζόμενοι τα "ιδεώδη" της Ε.Ε. και μάλλα είναι οι Avant-garde, vanguard, "αβαντ γκαρντ" εμπροσθοφυλακή Έλληνες.
Ο χρήστης heinz είπε…
Aphrodite said...

"1 Εαρινή Ισημερία (δοξάστε φως!)"

Ευχαριστώ, ευχαριστώ καλή μου, αλλά ας είμεθα μετριόφρονες....

(είναι τα γενέθλιά μου βρε, LOLOLOL)
Ο χρήστης heinz είπε…
Άκυρον, άκυρον!!!

Εννοούσα το θερινό ηλιοστάσιο!! (22 Ιουνίου)
(είναι το ίδιο νομίζω με την θερινή ισημερία - ή όχι;)
Ο χρήστης dodo είπε…
Θερινή ισημερία, δεν νομίζω. Η 21η Ιουνίου είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου -και Ημέρα της Μουσικής, επίσης (οι Γάλλοι την γιορτάζουν με υπαίθριες συναυλίες).
Ο χρήστης heinz είπε…
Μάλλον είναι, το έψαξα λίγο.
Θερινή τροπή είναι 22 Ιουνίου, η γιορτή γίνεται απ' ό,τι φαίνεται την παραμονή.
Είναι η πρώτη μέρα του Καρκίνου.

Υπάρχουν 2 ισημερίες και δυο τροπές.

Στη σειρά:

- 22 Ιουνίου: Θερινή τροπή (ηλιοστάσιο)
- 23 Σεπτεμβρίου: Φθινοπωρινή ισημερία
- 22 Δεκεμβρίου: Χειμερινή τροπή (ηλιοστάσιο)
- 21 Μαρτίου: Εαρινή ισημερία

Η 22α Ιουνίου, είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χρόνου. Μια φορά που πήγα για τα γενέθλιά μου κάπου να διασκεδάσουμε, πέσαμε πάνω σε Μασόνους που "τιμούσαν την νίκη του φωτός επί του σκότους". Και διασκεδάσαμε: Με τους Μασόνους, ρίξαμε φοβερά γέλια!!!

Και πράγματι, σύμφωνα με το λεξικό Ελευθερουδάκη, οι γιορτές γίνονται την παραμονή.

Ε ρε, παγανιστικά κόλπα!!!!
Ο χρήστης Aphrodite είπε…
Η Εαρινή Ισημερία (21 Μαρτίου): Η ημέρα της Άνοιξης όπου η μέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια.

Κι από κει και πέρα μεγαλώνουν σταδικά οι ημέρες, άρα.. "θά'ναι, σα να μπαίνει η Ανοιξη, θά'ναι, ουρανού κατάνυξη" κτλ κτλ κτλ...

Το ακριβώς αντίθετο, η φθινοπωρινή ισημερία.

Εχει αστρολογικές (φτου κακά!) προεκτάσεις, και η χάρη της μπλέκεται στα ημερολόγια, ιουλιανό εναντίον γρηγοριανού, με τις περισσευούμενες ημέρες, στην τροχιά του Ηλίου από αστρονομικής άποψης και στον καθορισμό του Πάσχα κάθε χρόνο.

Αμ πώς, σκέτη γιορτή?

Οχι η πιο μεγάλη μέρα του χρόνου, αλλά το "επίσημο" ξεκίνημα που θα κορυφωθεί στα γενέθλιά σου...
Ο χρήστης Aphrodite είπε…
Ουπς! Γκηρ, ο πρώτος μου.. ταυτόχρονος μαζί σου! 1:43!

ΓΟΥΑΟΥ!!!!

Η... μικρά & αδύναμος παρθένος, ούτε τιμία είναι ούτε (εντελώς) παρθένος πλέον!

(πάει το ποστ...)

ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!
Ο χρήστης Το σωστό να λέγεται είπε…
-> aphrodite said...

"Η... μικρά & αδύναμος παρθένος, ούτε τιμία είναι ούτε (εντελώς) παρθένος πλέον!

(πάει το ποστ...)"

Άστα Afro, το post έγινε της πόπης. Μήπως έχεις καταγωγή απ' τα Επτάνησα;

Ό ανήρ με το φτυάρι να τα κουβαλάει και η γυνή με την τρίχα να τα σκορπάει, το χάλασαν το post.
Ο χρήστης dodo είπε…
Εννοείται, οι ημερομηνίες που αντιστοιχούν στην μεγαλύτερη ημέρα και νύχτα, αφορούν το βόρειο ημισφαίριο - στο νότιο, αντιστρέφονται.
Καληνύχτα!
Ο χρήστης DimitrizZzZz είπε…
Ωραία τα λέτε.
Άντε, ξηλωθείτε τώρα και παμε να τους αγοράσουμε καινούριο F-16.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Γιατι δε ρωτας τον Παγκαλο..
μηπως του ειπε ο Παππους του
γιατι δεν μπηκε στην Ανατ.Θρακη;;..

Ο Βενιζελος φταιει;;
μου θυμιζει τον Καραμανλη
τον Αυγουστο του 74...
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Για το F-16..μετα απο το
σχετικο νατοϊκο πορισμα...

χε!χε!

Αν ημουν Αμερικανος
θα τους εβαζα και τους 2
να πληρωσουν....

ειναι δυσφημηση για τα F-16...
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Kαι εν παση περιπτώσει....

ΜΙΑ Η ΛΥΣΗ!!

ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ..

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ...

η Ντορα απογοήτευσε....
Ο χρήστης heinz είπε…
@εργοτελινα

Η Ντόρα δε χορεύει και ζεϊμπέκινο.

Ενώ ο Γιώργος, τι λεβεντιά, τι χάρις!!!!
Ο χρήστης glenn είπε…
Το επίμετρο της "Θεωρίας του Πολέμου" του Παναγιώτη Κονδύλη έχει τίτλο "Γεωπολιτικές και Στρατηγικές παράμετροι ενός Ελληνοτουρκικού Πολέμου". Εκεί αναπτύσσεται η εντελώς αντίθετη άποψη σχετικά με τις Ελληνικές επιτυχίες. Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Έθνος υφίσταται πικρές αποτυχίες και ακρωτηριασμούς από το 1912 και μετά. Οι ελληνικοί πληθυσμοί των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου, της Μέσης Ανατολής και Αιγύπτου, Μ. Ασίας και Βορείου Κύπρου είτε εξολοθρεύτηκαν είτε αφανίστηκαν. Σταδιακά το έθνος συνέπεσε με το κράτος που εδαφικά ήταν πολύ - πολύ μικρότερο. Ο Κονδύλης με έχει πείσει για συρρίκνωση.

Για το '22 πρέπει επιτέλους να λεχθούν ορισμένα πράγματα. Μερικοί κακίζουν την τότε ελληνική στρατηγική λέγοντας πως κάποιοι ανεγκέφαλοι ήθελαν να πάνε στην Κόκκινη Μηλιά. Δεν καταλαβαίνουν το προφανές. Για να κρατηθούν τα παράλια της Μ. Ασίας έπρεπε να πάμε έξω απ' την Άγκυρα. Το δίλλημα ήταν μοιραίο. Πάθαμε ότι έπαθε ο Ναπολέοντας στη Ρωσία. Μας "έφαγε" ο ολότμητος χαρακτήρας του τουρκικού εδαφικού χώρου, το βάθος του χώρου. Το παιγνίδι ήταν χαμένο απ' την αρχή.

Αν δεν βάλουμε μυαλό να σταθούμε στα δικά μας πόδια οικονομικά και στρατιωτικά θα πάθουμε αυτό που ήδη έχει αρχίσει να μας συμβαίνει: Δορυφόρος της Τουρκίας μέσω των προσπαθειών εξευρωπαϊσμού (δικής μας και της Τουρκίας). Οι εταίροι μας θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ειδική σχέση τους με την Τουρκία με ελληνικά έξοδα. Ελπίζω να μην είναι το μισό Αιγαίο.

Επίσης, αν κοιτάξει κανείς το χάρτη θα διαπιστώσει αμέσως τις άμεσες βλέψεις της Τουρκίας. Τα στενά του Βοσπόρου είναι δικά της. Οι θάλασσες κάτω απ' το Ικόνιο είναι επίσης δικές της. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχει το κάζους μπέλι στο Αιγαίο. Δεξιά απ' το Αιγαίο, εγώ, μια χώρα βλέπω.

Και κάτι ακόμη. Μη νομίζετε πως τουρκική κατάληψη Χίου ή Μυτιλήνης θα είναι επώδυνη. Θα μας ζητήσουν και τα ρέστα οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι και να το θυμηθείτε. Το σχέδιο των Τούρκων είναι μια αστραπιαία κατάληψη και άμεση εγκατάσταση υψυηλής πολιτικής ηγεσίας με καθόλου εκτελεστικές αρμοδιότητες. Θα ζητήσουν να παραμείνει ο Δήμαρχος και αν θέλουμε και η αστυνομία. Τα ρέστα θα μας τα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι όταν τους αποσύρουμε και θα μας πουν "ορίστε οι Τούρκοι είναι καλοί, μέχρι και Δήμαρχο δικό σας ήθλαν στο νησί, τι θέλατε και τους αποσύρατε, εσείς φταίτε."
Ο χρήστης apousia είπε…
@aphrodite

Τώρα είδα τα χτεσινά Αφροδίτη.
Υπόχρεη και ευγνώμων!
Αν και παρά το γεγονός πως δεν συμφωνώ με το να απαξιώνονται ως συνομιλητές ακόμα και όσοι πόρρω απέχουν του κώδικα ήθους και αξιών,στην προκειμένη περίπτωση,ίσως δεν έπρεπε να ασχοληθείς καθόλου..
Ευχαριστώ ξανά και εσένα και τον heinz!

Καλημέρα σας!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Heinz,την Ayse Onal την γνωρίζεις;;...
Ο χρήστης heinz είπε…
Ναι εργοτελίνα, τόχω διαβάσει ολόκληρο. Συγκλονιστικό ε;

Ωστόσο ενδιαφέρον που γράφηκε κάτι τέτοιο στην Τουρκία.
Ο χρήστης Το σωστό να λέγεται είπε…
-> glenn

Η αιτία ήταν διχασμός.
Σχεδόν κάθε αιτία πίσω απο μια Ελληνική καταστροφή είναι ο Διχασμός, μοναδικός σε εθνικότητα.

Στην επανάσταση του '21, Διχασμός κι εκεί.
Την τελευταία στιγμή μας σώσαν απο την βλακεία και αλαζονεία μας οι Προστάτιδες Δυνάμεις.
Οι ξένοι δηλαδή.

Το '22 θα επικρατούσαμε των Τούρκων παρ'όλους τους εξωτερικούς αντιπάλους και τις συμμαχίες που αναγκάστηκε να κάνει ο Κεμάλ αν δεν υπήρχε ο Διχασμός. Μεταξύ Βενιζελικών και φιλοβασιλικών υπήρχε μεγάλη έχθρα μεταξύ τους, μερικές φορές περισσότερη κι απ' αυτή με τους Τούρκους.

Ο Τουρκικός στρατός είχε σχεδόν διαλυθεί. Ο Κεμάλ βασιζόταν στην φθορά του χρόνου και των αποστάσεων και στους Κούρδους ατάκτους, το ιππικό(τσέτες) που κτυπάγε πίσω απο τις Ελληνικές γραμμές τον ανεφοδιασμό της πρώτης γραμμής.
Γνώριζε τον αντίπαλο του πολύ καλά, μια και η καταγωγή του ήταν Ελληνική απ' της μητέρας του την γενιά.

Τελικά πάλι ένας Έλληνας μας νίκησε.

Υ.Γ.
Ο Π. Κονδύλης γενικεύει την ηττοπάθειά του.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικαρασίας και του Πόντου δεν ήταν ευθύνη της Μικρασιατικής εκστρατείας.
Ο Κεμάλ και οι Νεότουρκοι είχαν πάρει την απόφαση της εξόντωσης των Χριστιανών, πολύ πιο πριν. Η Εκστρατεία έδωσε την αφορμή για επιτάχυνση της Γενοκτονίας που είχε ήδη αρχίσει.
Η ανταλλαγή πληθυσμών έσωσε τους Έλληνες, όσοι είχαν απομείνει απο μια συνέχιση της Γενοκτονίας εναντίον τους.
Ο χρήστης ioannisk είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης ioannisk είπε…
Καλησπέρααααα

Μετά από 10 μέρες στον πολιτισμό (Βρυξέλλες και μία μέρα Mundial στην Γερμανία) γύρισα στα Βαλκάνια

οπότε ας σχολιάσω :)))

1) ναι η Τουρκία είναι σχετικά μεγάλη χώρα αλλά το Ισραήλ έχει απόδείξει ότι το μέγεθος δεν μετράει.

2) ναι κλασσικός Ελληνικός μύθος, αλλά το Ελληνικό Lobby είναι πολύ ποιο ισχυρό "Zbigniew Brzezinski: Le
Grand Echiquier, Pluriel, Paris, 1997" και για αυτό τον λόγο οι Τουρκοκύπριοι ζουν απομονομένοι εδώ και 30 χρόνια (οι Τούρκοι λένε το αντίθετο δηλαδή πως η Ελληνική διπλωματία είναι καλή και για αυτό πιστεύουν πως αυτοί είναι οι ριγμένοι)

3) Δεν ξέρω τι εστί στρατός στην Τουρκία αλλά αν κρίνω από το μπάχαλο που ονομάζεται Ελληνικός Στρατός...

4) τα αν και αν στην ιστορία είναι μπούρδες. Απλούστατα πληρώσαμε την ιμπεριαλιστική τρέλα μας.

5) Απλά οικονομικά: Catch up effect, οι ποιο φτωχές χώρες αναπτύσονται ποιο γρήγορα από τος ποιο πλούσιες επειδή αντιγράφουν τις τεχνολογίες που έχουν ήδη εφευρεθεί σε αυτές. Η αντιγραφή είναι πολύ ποιο εύκολη από την δημιουργία προτότυπης σκέψης. Φυσικά τα τελεύταία 25 χρόνια η Ελλάδα αναπτύσεται ΜΟΝΟ επειδή μας τα σκάνε οι Δυτικοί 5-6 δις τον χρόνο. Ελληνικές εξαγωγωγές το 2004: 13.2 δις, Πορτογαλία: 30.6, Βέλγιο: 254,9 (πηγή: Pocket World in Figures 2006, The Economist)

6) Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι πολύ ποιο διαδεδομένη από ότι στην Δυτική Ευρώπη. Η Επιτροπή παραιτήθηκε επειδή η Cresson (Η Γαλλίδα Επίτροπος) είχε δώσει κάτι συμβόλαια (2 με 3 μύρια νομίζω) στον οδοντογιατρό της αυτό στην χώρα μας δεν είναι καν πταίσμα. 2 με 3 μύρια; ναι οι δυτικοί είναι μίζεροι σωστά;

7) Όλη την προηγούμενη εβδομάδα συζητούσα με δυτικούς και κανένας δεν μου ανέφερε τα reality ούτε την skatovision ΑΙΣΧΟΣ αμόρφωτοι! Να τους στείλουμε τους τηλέ-βοσκούς να τους μορφώσουν και αυτούς!

8) εδώ αναφέρεις πολλά πράγματα μαζί. Απλώς τους αρχαίους Έλληνες τους συνέδεσαν με τους (βοσκούς...) προγονούς μας οι Ρομαντικοί (στο μουσείο Μπενάκη έχει πίνακες ρομαντικών αν ενδιαφέρεσαι).

Φίλε Heinz να μαντέψω ότι δεν έχεις κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και δεν έχεις πολύ επαφή με ξένους (αν εξαιρέσουμε τους τουρίστες-κινητά πορτοφόλια) ούτε διαβάζεις ξένα ΜΜΕ...


Φιλικότατα
Ο χρήστης heinz είπε…
@ioannisk

5. Πράγματι. Αλλά δε μιλάω για αυτό. Μιλάω για την παραγωγή σκέψης, το pattern that connects patterns που λέει κι ο Gr. Bateson. Κι απ' αυτό έχουμε μπόλικο, πιστέψτε με.

7. Μιλάω για την παραγωγή ιδεών στην εκπαίδευση κυρίως και στην ανάπτυξη λογισμικού. Τους ρίχνουμε πολύ στ' αυτιά, δηλαδή ΠΟΛΥ! Υπάρχει βέβαια λόγος γι' αυτό:

i. Χαμηλό εισόδημα -> πατέντα
ii. Χαμηλό εισόδημα (Έλληνες)
:. (άρα) Πατέντα (Έλληνες)

Τα ίδια ισχύουν για Ινδούς και Πακιστανούς.
Όσο για το πόσο τους ρίχνουμε, στέλνω λύσεις στο Michigan και στην Αυστραλία κι άμα δε βαριέμαι κι αλλού.

8. Δεν είναι τόσο απλό. Στήθηκε ένα narration που ταιρίαζει μεν στον Διαφωτισμό (Δυτικό) αλλά όχι στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί αφορά μια μυθολογία που προσφέρει τη βάση για την ανάπτυξη του (υστερικού) προτεσταντισμού.

.....


Όχι, δεν ξέρω πολλούς. Αλλά σχδόν όλοι όσους γνώρισα, όχι λίγους πάντως, Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, ήτοι Σάξωνες κυρίως, ήταν για κλάματα. Και κάποιοι, ήταν υποτίθεται διανοούμενοι (δημοσιογράφοι, καθηγητές, τέτοιοι...)
Ο χρήστης heinz είπε…
Α, και αγγλόφωνα ΜΜΕ, παρακολουθώ συστηματικά βεβαίως.
Από το Foreign Affairs, μέχρι το CNN...
Και πάλι συμπεραίνω την βλακεία τους, όμως

:-)
Ο χρήστης ioannisk είπε…
@heinz

5) Μακάρι αλλά δεν το έχω δει, πάντως το point σου (το αρχικό) δεν στέκει. Όσον αφορά το "ποσοστό αυτοκτονιών." παίζουν διάφοροι παράγοντες που δεν σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο.

7) Παραγωγή λογισμικού στην Ελλάδα; καλό, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Προφανώς και η Δυτική Ευρώπη υστερεί με σύγκριση την Αμερική αλλά η Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι ούτε καν ανύπαρκτη. Από όσο ξέρω το Outsourcing στην Ινδία (όχι Πακιστάν) αφορά κώδικα δηλαδή "μπογιάτισμα" και όχι σχεδίαση της εφαρμογής η οποία γίνεται στην δύση. ¨Ασχετο η δουλειά μου είναι προγραμματιστής. "i. Χαμηλό εισόδημα -> πατέντα
ii. Χαμηλό εισόδημα (Έλληνες)
:. (άρα) Πατέντα (Έλληνες)" δεν το έπιασα με την φιλοσοφία δεν τα πάω καλά :)

8) μεγάλη ιστορία και εκτός θέματος άλλωστε το έγραψα στο προηγούμενο post μου.

"Και πάλι συμπεραίνω την βλακεία τους, όμως" κάνεις σύγκριση με NET, MEGA, ANT1, ALPHA και βήτα;

Ευελπιστώ να γράψω μερικά κείμενα στο blog μου (επιτέλους) για αυτό το θέμα (σύγκριση Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης) αυτή την εβδομάδα οπότε θα συνεχίσω εκεί, να διαφημισω και το μαγαζί μου :). Αύριο θα γράψω για την κάλυψη του Mundial από την ΝΕΤ. Πάντως είμαι fan του BBC όχι του CNN :)
Ο χρήστης heinz είπε…
@georges

Προφανώς λες αλήθειες, αλλά υπάρχουν κι άλλες αλήθειες. Η Ελλάδα φαίνεται να είναι σε μια κατάσταση ...κβαντική.

Για την έρευνα ας πούμε, όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αυξηθούν οι πόροι. Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι το βάζουμε κάτω, κάθε άλλο. Σημαίνει απλώς, ότι μέχρι στιγμής, τα πληρώνουμε από την τσέπη μας!

:-))
Ο χρήστης heinz είπε…
@ioannisk

Κι εγώ προγραμματιστής είμαι.
Κια συγκρίνω τι γράφουμε εδώ, με το τι βλέπω γραμμένο αλλού, και με πιάνει απελπισία (με τα χάλια του αλλού).

Μιλάω για πολυμέσα και για CMS. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή π.χ., πρέπει να τελειώσω μια λύση για έναν φίλο Τούρκο στην Αυστραλία, γιατί δε μπόρεσε να βρεί άκρη εκεί με τους Αυστραλούς.
Και δε μιλάμε για τρελά πράγματα βέβαια, απλά πράγματα ζητάει....
Ο χρήστης Το σωστό να λέγεται είπε…
Εγώ προσλαμβάνω προγραμματιστές και όποιος λέγει ότι "το Outsourcing στην Ινδία (όχι Πακιστάν) αφορά κώδικα δηλαδή "μπογιάτισμα" και όχι σχεδίαση της εφαρμογής η οποία γίνεται στην δύση"
όχι μόνο προγραμματισμό δεν γνωρίζει αλλά ούτε ποιά είναι η σημερινή κατάσταση ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.

Υπάρχουν Ινδοί και Ινδοί προγραμματιστές.
Στό ένα εκατομμύριο Ινδούς προγραμματιστές και σχεδιαστές λογισμικού με πενταετή εμπειρία εργασίας σε εταιρίες υψηλής τεχνολογίας της Δύσης συγκριτικά πόσοι Έλληνες υπάρχουν;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υποστράτηγος ε.α. Ράμπο

Συνδιαμορφώνοντας την κοινωνία που οραματιζόμαστε

Israel quo vadis?