Σχέσεις εξουσίας


Η παραπάνω φωτογραφία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι "είναι απ' αυτές που έγραψαν ιστορία". Και θα κάναμε λάθος. Οι φωτογραφίες, δεν γράφουν την Ιστορία. Οι άνθρωποι την γράφουν.
Αλλά η παραπάνω φωτογραφία, οδήγησε ανθρώπους σε μια συγκεκριμένη αντίληψη της Ιστορίας. Δημιούργησε αφήγηση.

Και η αφήγηση, δημιουργεί Ιστορία.

Σχέσεις εξουσίας


Μια σχέση εξουσίας, είναι μια συστημική σχέση.
Το σύστημα Α είναι ο κυρίαρχος, το σύστημα Β ο κυριαρχούμενος. Η σχέση εξουσίας του Α επί του Β, προϋποθέτει μια σειρά από φαινόμενα, που δυο μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα:
  1. Την θεώρηση του Α ότι είναι ισχυρότερο του Β
  2. Την θεώρηση του Β ότι το Α είναι ισχυρότερο από το ίδιο
Έτσι, αναδύεται ένα σύστημα, μέσα στο οποίο το Α κυριαρχεί επί του Β.
Η κυριαρχία αυτή, δεν είναι απαραίτητο ότι επιβεβαιώνεται συνεχώς μέσω συγκρούσεων. αν ήταν έτσι, ο κόσμος θα ήταν ένα συνεχές πεδίο συγκρούσεων χωρίς στιγμή ηρεμίας, πουθενά.
Αντίθετα, φαίνεται ότι η διαδικασία της αφήγησης, είναι αυτή που επιβεβαιώνει τις παραπάνω θεωρήσεις ισχύος, κι έτσι, μέσω της αφήγησης - συχνά την αναφέρουμε με τον εύσχημο όρο "ιστορική μνήμη" - αναδημιουργούνται σε ένα συνεχή κύκλο οι θεωρήσεις και κατά συνέπιεα και οι σχέσεις εξουσίας.

Η πρώτη φωτό λοιπόν, είναι μια από μια σειρά φωτογραφιών, που δεν άφησαν τους Άραβες να ξεχάσουν τον "Πόλεμο των Έξι Ημερών".

Οι στρατηγοί Ναρκίς, Νταγιάν και Ράμπιν, μπαίνουν στην Ιερουσαλήμ.
Μια καταφανώς στημένη φωτογραφία - για χάρη και πάλι της αφήγησης...


Ήταν μια υποδειγματική - από στρατιωτικής πλευράς - ενέργεια του Ισραήλ, το 1967, που κυριολεκτικά δημιούργησε σχολή στην τέχνη του πολέμου. Ο αιφνιδιασμός κι η αστραπιαία καταστροφή των αιγυπτιακών δυνάμεων, διδάσκονται έκτοτε σαν υποδειγματική και πρωτότυπη τακτική του σύγχρονου πολέμου, σε όλες τις σχετικές σχολές του ΝΑΤΟ (κι ίσως όχι μόνον του ΝΑΤΟ). Δεν έχει σημασία εδώ να αναλυθεί τι ακριβώς διδάσκεται - αν και μπορεί να γίνει . Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, η αφήγηση της στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ, έχει διαδοθεί τόσο στην Δύση όσο και στην Ανατολή, βάζοντας σε κίνηση μια διαδικασία συνεχούς αυτο-αναπαραγωγής της ("το Ισραήλ είναι ισχυρότερο->το Ισραήλ είναι ισχυρότερο->...").
Ο κύκλος αυτός, διατηρούσε το πλεονέκτημα του Ισραήλ επί των Αράβων, και προσέφερε απτά κέρδη στο Ισραήλ:
  1. Την ειρήνευση με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
  2. Την τήρηση αποστάσεων από το Παλαιστινιακό, από τις διάφορες αραβικές κυβερνήσεις που δεν ήθελαν μπλεξίματα με "το Ισραήλ που είναι ισχυρότερο...".
  3. Την δυνατότητα να χειρίζεται το Παλαιστινιακό κατά βούληση.
  4. Την σταθερή θέση των Δυτικών κυβερνήσεων στο πλευρό του Ισραήλ, μια και δεν είχαν διάθεση έλθουν σε ρήξη με τον "χωροφύλακα" (εδώ ο όρος είναι κυριολεξία) της Μέσης Ανατολής.
Συχνά οι Άραβες κατηγορούνται από τους "πολιτισμένους" Δυτικούς ότι είναι φανατικοί θρησκόληπτοι. Ενώ οι Ισραηλινοί βέβαια, είναι άλλο πράγμα...
(για όσους θέλουν φεσκάρισμα στα αγγλικά τους, η αφίσα γράφει:
"Ένας Λαός, Μια θρησκεία" - θυμίζει το "Ένας Λαός-Ένας Αρχηγός-Ένας Πολιτισμός").


Περίπου παράλληλη διεργασία, ήταν εκείνη που αναπτύχθηκε με κεντρική οντότητα τις ΗΠΑ. Μια ανάλογη, αυτο-αναπαραγόμενη αφήγηση: "Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ->Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ->...".

Αυτοκαταλυόμενες σχέσεις


Οι κυκλικές αυτο-αναπαραγόμενες διεργασίες, είναι αυτοκαταλυτικές. Καταστρέφονται με αίτιο τον εαυτό τους, κι αναδημιουργούνται κάνοντας τον εαυτό τους αιτιατό.
Αλλά, προκειμένου να διατηρούνται, θα πρέπει η ταυτότητά τους να παραμένει αναλλοίωτη.

Εδώ ακριβώς, το Ισραήλ διέπραξε θεμελιώδες σφάλμα με την τελευταία επίθεση στον Λίβανο.

Η φωτό που βλέπουμε στην κορυφή, μπορεί πλέον:
  1. Από τους Άραβες να θεωρηθεί σαν μια άτυχη στιγμή.
  2. Από τους Ευρωπαίους σαν ιστορική φάση που σήμερα πλέον δεν έχει υπόβαθρο.
  3. Από το ίδιο το Ισραήλ σαν "περασμένα μεγαλεία" (θυμίζει κάτι;)
Με δυο λόγια, το Ισραήλ, πυροδοτώντας για μια ακόμη φορά έναν κύκλο αυτοκατάλυσης της αφήγησης "το Ισραήλ είναι ισχυρότερο->...", δεν κατάφερε να τον κλείσει όπως ήθελε, κι όπως είχε προβλέψει.

Σε τούτη την φωτό, το άρμα Merkava. Απειλητικό και -υποτίθεται- ανίκητο, σύμβολο κι αυτό της "ανίκητης ισραηλινής πολεμικής μηχανής". Και στα άρματα Merkava, οι μαχητές της Χεζμπολλά προκάλεσαν βαριές κι απρόβλεπτες απώλειες.

Αυτή τη στιγμή, ζούμε μιαν αποφασιστική καμπή στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής. Η αφήγηση, τόσο από την πλευρά των Αράβων, όσο κι από την πλευρά του Ισραήλ, αυτή την στιγμή είναι: "Η Χεζμπολλά είναι ισχυρότερη->Η Χεζμπολλά είναι ισχυρότερη->...".
Φωτογραφίες με καιγόμενα άρματα Μερκάβα θα αντικαταστήσουν την παραπάνω φωτό, κι ο μύθος θα επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις εξουσίας σε βάρος πλέον του Ισραήλ.
Η εικόνα απλώνεται ήδη στην Ευρώπη, ενώ τα προβλήματα έχουν αγγίξει και την κυβέρνηση των ΗΠΑ όπου η αξιοπιστία της Ράις τέθηκε αμφισβήτηση.

Αν η πρόσφατη σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, θεωρηθεί σαν σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ, τότε καταλαβαίνουμε όλοι τι λέει πλέον η αφήγηση... Κι οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν βέβαια. Κι η μόνη λογική για τις ΗΠΑ ενέργεια σ' αυτή την κρίσιμη για την παρουσία τους στην Μέση Ανατολή είναι, η τήρηση διακριτικών αποστάσεων από το Ισραήλ.

Σενάρια

1. Το Ισραήλ προσπαθεί να αποκαταστήσει τον κύκλο. Υποχώρησε για λόγους τακτικής, οργανώνεται καλύτερα και σε επόμενη φάση εξαπολύει μια νέα επίθεση που αναστυλώνει το προηγούμενο status.
Πιθανότητες: Μικρές. Η αεροπορική υπεροχή που σάρωσε τα πάντα το 1967, αποδείχθηκε ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο εναντίον της Χεζμπολλά. Εξάλλου, αν έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο, θα υπάρξουν θύματα μεταξύ των κυανοκράνων, πράγμα ιδιαίτερα δυσάρεστο για τους Ευρωπαίους.

2. Το Ισραήλ προσπαθεί να αποκεφαλίσει την Χεζμπολλά, σκοτώνοντας τα ηγετικά της στελέχη.
Πιθανότητες: Αρκετές. Αλλά η εμπειρία έχει αποδείξει ότι το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να την συσπειρώσει και να ανοίξει νέο κύκλο βίας και μάλιστα, την ώρα που θεωρείται ασθενές.

3. Οι Άραβες επιτίθενται και προσπαθούν να εξαφανίσουν το Ισραήλ από τον χάρτη.
Πιθανότητες: Μικρές στο ορατό μέλλον. Η αλλαγή του status δεν σημαίνει ότι αυτόματα τα αραβικά κράτη θα συσπειρωθούν μεταξύ τους.

4. Το Ισραήλ αναθεωρεί την στάση του και προσπαθεί να στήσει ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους Άραβες.
Πιθανότητες: Μικρές στο ορατό μέλλον αλλά όχι απίθανες. Μια τέτοια κίνηση θα εθεωρείτο στο εσωτερικό του Ισραήλ σαν κίνηση ηττοπάθειας που θα επιβεβαίωνε την κατάρρευση του αρχικού status. Οι αφηγήσεις, δεν αλλάζουν εύκολα στο μυαλό όλων των ανθρώπων.

Στο μεταξύ, η νέα αφήγηση έχει αρχίσει να αυτοαναπαράγεται...

Σχόλια

Ο χρήστης Ecumene είπε…
Mια απαντηση απο Συρία
για τα θεολογικά


sanja said...

Heinz, i didn't mean to ignore your posts from earlier; I really needed to work!

First thing that comes to my mind is that you like philosophy. Not sure if most of Greeks are like that...:) Instead of commenting on every point you made, i'll just tell you how i experience faith.


You see, in Islam people are asked to ponder about the creation, be it plants, animals, people, trees on our earth, moon, solar planets, stars we see in sky, galaxies, or whole universe. My faith, or belief in God, comes from different things. One source is that i simply believe what is being said in Quran or what is being sent to all God's messangers in human history. What very much strengthens my faith is the creation around myself. I'm not quite sure which source is primary source of my faith, but those are the two.

I'm also daily involved in science and research, and this is exactly what strengthens my faith. The fact that Earth is the only planet in our solar sistem with lots of water and oxygen, the fact that all other planets or their moons have harsh atmosphere, the fact that there are about 130 billion galaxies in our universe, and about 100 billion stars in each galaxy, together with huge amount of dark matter, the fact that our universe, including every galaxy and at least our solar sistem, is very balanced and ordered, and the fact that Bing Bang Theory cannot possibly explain the origin of very condense matter that explodes in Big Bang, all leads me do firmly believe that there is a higher force governing everything starting from our earth...all the way to the whole universe. Ahh, i can give you countless examples of living things that convince me of a presence of the Creator. And i have to stop now! :)


((((((((((((((((((((((((((((
Ο χρήστης ioannisk είπε…
Συμφωνώ (!!!!!) με τα περισσότερα από αυτά που λες.

Ένα άρθορ που θα σου αρέσει:
Israël à l'heure des révisions stratégiques, par Charles Enderlin
Ο χρήστης ioannisk είπε…
Άσχετο...
Που τον βρήκατε τον Basem? Κάτι τέτοιοι τύποι με κάνουν να συμπαθώ το shas!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@ergotelina
από όσο ξέρω, τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών θεωρούνται ψευδεπίγραφο κατασκεύασμα της ΟΧΡΑΝΑ.

@ioannisk
τι είναι το shas?
Ο χρήστης ioannisk είπε…
@lili niorki
Είναι ένα από τα κόμματα των Ορθόδοξων (φανατικών) Εβραίων.

Και ναι τα "Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών" δεν θεωρούνται αλλά είναι ψευδεπίγραφο κατασκεύασμα, πάντως δεν νομίζω πως η ergo είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι τον πλανήτη τον κυβερνάνε οι Ζιονιστές.
Ο χρήστης heinz είπε…
@ergotelina

Ναι, νομίζω ότι οι προλαλήσαντες έχουν δίκιο (για τα πρωτόκολλα).

Από την άλλη:

Μην αποκλείουμε την πιθανότητα να είναι μεν κατασκευασμένα, ταυτόχρονα κάποιοι τρελλαμένοι Εβραίοι να τα θεωρούν δικά τους.
Όλα να τα περιμένεις...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@ioannisk
αφού μας έπιασε η μανία της ακριβολογίας, τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών είναι ψευδεπίγραφα και θεωρούνται κατασκεύασμα της ΟΧΡΑΝΑ. Ουφ και κάνει και ζέστη, ίδρωσα.

thanks for the info about shas :-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
heinz said:
"Μην αποκλείουμε την πιθανότητα να είναι μεν κατασκευασμένα, ταυτόχρονα κάποιοι τρελλαμένοι Εβραίοι να τα θεωρούν δικά τους.
Όλα να τα περιμένεις... "

αυτό μου θυμίζει μια ταινία που είχα δεί, δε θυμάμαι πώς την έλεγαν. Εξωγήινοι βρίσκουν ταινίες από μια σειρά επιστημονικής φαντασίας και θεωρούν ότι πρόκειται για "ιστορικά ντοκουμέντα του γήινου πολιτισμού". Φτιάχνουν λοιπόν διαστημόπλοια που λειτουργούν όπως φαίνεται στις ταινίες, κάνουν και τις σχετικές εφευρέσεις και έρχονται στη γη για να ζητήσουν τη βοήθεια των σοφών αστροναυτών που βέβαια είναι ηθοποιοί.
χμ! λες έτσι να την πάτησαν και οι Ισραηλινοί; LOL!
Ο χρήστης Haris είπε…
Το όλο "παιχνίδι" παίζεται στην προπαγάνδα η οποία εξυπηρετεί σε όλες τις περιπτώςεις να ενισχύει "πολλαπλαστικά" και πλασματικά την δύναμη της εκάστοτε πλευράς προς ιδίον όφελος..
Ο χρήστης heinz είπε…
Τώρα που το ξαναδιαβάζω, βγαίνει κι άλλο συμπέρασμα.

"Η αεροπορική υπεροχή που σάρωσε τα πάντα το 1967, αποδείχθηκε ότι δεν παίζει κανέναν ρόλο εναντίον της Χεζμπολλά."

Η τεχνολογία, έχει αποφασιστική σημασία όταν συγκρούεται με την τεχνολογία.
Διαφορετικά, παύει να είναι στρατηγικό πλεονέκτημα.
Ο χρήστης NoFearNoHateNoGreed είπε…
Hello heinz,

I replied to you on my blog. I wish I can read greek so I can understand what you are saying on your blog. Sorry, I can't. I just wanted to copy paste this here to save the trip to my blog.

Regards,

Basem

heinz, Sanja,

The reason God asks us to contemplate in His creation is to instill our belief in Him. It also reflects much of God's characteristics. You can't but to Love God after knowing him up and close through his creation. Love is the strongest connection between God and mankind.

Believing in God is the first step towards peace one’s own self. Hate, anger, envy, and simply any other type of devilish feelings and attitude gets washed out and slowly defeated by God's grace, love, and mercy.

This, without any further instructions will automatically result in merciful, faithful, and graceful relationship between the Muslim and his fellow human being.

Yet, it is clear in the Quran that much of the Muslim's treatment of others reflects his treatment towards God himself. I know this is not directly mentioned in Quran or any other Muslim literature; but it is clear obvious in the Quran.

For example and in many places in the Quran, it is mentioned that God does not love the oppressors. Such powerful statement from God will certainly restrain His love from anyone for oppressing or conducting any unfair or evil act towards themselves and any other human being. Examples:

2:190 {Fight in the cause of Allah those who fight you, but do not transgress limits; for Allah loveth not transgressors.}

2:204 {Now there is a kind of man whose views on the life of this world may please thee greatly, and [the more so as] he cites God as witness to what is in his heart and is, moreover, exceedingly skillful in argument.

2:205 But whenever he prevails, he goes about the earth spreading corruption and destroying [man's] tilth and progeny: and God does not love corruption.}

4:107 {Yet do not argue in behalf of those who are false to their own selves: verily, God does not love those who betray their trust and persist in sinful ways}

5:64 {And the Jews say, "God's hand is shackled!" It is their own hands that are shackled; and rejected [by God] are they because of this their assertion. Nay, but wide are His hands stretched out: He dispenses [bounty] as He wills. But all that has been bestowed from on high upon thee [O Prophet] by thy Sustainer is bound to make many of them yet more stubborn in their overweening arrogance and in their denial of the truth. And so We have cast enmity and hatred among them until Resurrection Day; every time they light the fires of war, God extinguishes them ; and they labour hard to spread corruption on earth: and God does not-love the spreaders of corruption.}

5:87 {O you who have attained to faith! Do not deprive yourselves of the good things of life which God has made lawful to you, but do not transgress the bounds of what is right: verily, God does not love those who transgress the bounds of what is right.}

Also, the Quran also points out how the Muslim can gain love of God through his good treatment of other humans and promoting all that is good. Following are examples:

4:36 {And worship God [alone], and do not ascribe divinity, in any way, to aught beside Him. And do good unto your parents, and near of kin, and unto orphans, and the needy, and the neighbor from among your own people, and the neighbor who is a stranger, and the friend by your side, and the wayfarer, and those whom you rightfully possess. Verily, God does not love any of those who, full of self-conceit, act in a boastful manner}

2:222 {…or Allah loves those who turn to Him constantly and He loves those who keep themselves pure and clean}.
2:195 {And spend of your substance in the cause of Allah, and make not your own hands contribute to (your) destruction; but do good; for Allah loveth those who do good.}

5:13 {…But pardon them, and forbear: verily, God loves the doers of good.}

5:93 {Those who have attained to faith and do righteous deeds incur no sin by partaking of whatever they may, so long as they are conscious of God and [truly] believe and do righteous deeds, and continue to be conscious of God and to believe, and grow ever more conscious of God, and persevere in doing good: for God loves the doers of good.}

And so, it is necessary to increase your faith and conscious of God and this has been instructed to contemplate upon God’s creation and/or simply reading the Quran, preferably and much more recommended in Arabic as some English translations are seriously flawed.

Heinz, I don’t like philosophy. I simply don’t see how it brings any good to anyone. And so, I always try to restrain myself in going into discussions that brings no good to anyone.

In hope and peace. I wish that you carry your words to the Zionist hatemongers and ask them to be just and peaceful. Such Nazi like statements of the Talmud should be publicly condemned by all Rabbis. However, it is increasingly clear that many Zionist believe in it and act upon it.

I truly wish the Zionist to change and admit into their inhuman crimes.

Regards and peace to all,

Basem
Ο χρήστης Aphrodite είπε…
Αχ μωρέ Γκηρ μου....

Μου έλειψε το μπλογκ σου τόσες μέρες - με καλύπτει απόλυτα!

Περιμένω κι εγώ το "κι ύστερα?"...

(τι καλά που ήταν στο "Αι-σπάϊ, κάι-κάιιιι!", πώς μπλέξαμε έτσι!)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υποστράτηγος ε.α. Ράμπο

Ο Λάζαρος

Συνδιαμορφώνοντας την κοινωνία που οραματιζόμαστε