Χιούστον καλεί ΠΑΣΟΚ - ΠΑΣΟΚ λαμβάνεις; Λαμβάνεις;

Πλάκα έχει το ΠΑΣΟΚ.
Σαν ένα διαστημόπλοιο, που όλα τα συστήματα επικοινωνίας του έχουν καταρρεύσει. Καμία επαφή με τον μητρικό πλανήτη. Καμία πληροφόρηση για το τι συμβαίνει έξω από αυτό. Καμιά γνώση του "έξω" του, για το τι συμβαίνει εντός του.

Ένα UFO δηλαδή.

Τα συστήματα, αποτελούν λύσεις. Κανείς δεν ξυπνάει ένα πρωί λέγοντας "δεν έχουμε τι να κάνουμε σήμερα, ας στήσουμε λοιπόν ένα σύστημα". Αντίθετα, κάποιος (κάποιοι) χαρακτηρίζει κάτι ως πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοήσει. Και καταφεύγει στην συγκρότηση ενός συστήματος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τα συστήματα δηλαδή, είναι λύσεις στην προοπτική αλλαγής (και συντηρητικοί μηχανισμοί επίσης, αλλά ας μη το μακρύνουμε εδώ...).
Μ' αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουν συγκροτηθεί εταιρείες, οικογένειες, οργανισμοί, οικοσυστήματα, κοινωνικές ομάδες, και το μεγαλύτερο σύστημα όλων: η κοινωνία.

Το ίδιο και τα πολιτικά κόμματα. Πράγμα που μας φέρνει στο ΠΑΣΟΚ. Δυο λόγοι μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στη συγκρότηση ενός πολιτικού κόμματος:
  • Η ανάγκη κάποιων ανθρώπων να κατακτήσουν την εξουσία. Και επειδή "η ισχύς εν τη ενώσει", πάνε όλοι μαζί.
  • Κάποια κοινωνικά προβλήματα που αναδεικνύονται ως πιεστικά και υπονοούν ένα έλλειμμα στον τρόπο που το υπάρχον πολιτικό σύστημα θεωρεί τα πράγματα. Χρειάζεται άρα μια νέα θεώρηση - ένα νέο κόμμα.
Όποιοι κι αν ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκρότηση του ΠΑΣΟΚ - και φαίνεται να ανήκουν και στις δυο παραπάνω κατηγορίες - σήμερα εκλείπουν: το ΠΑΣΟΚ δεν βλέπει τα προβλήματα που έβλεπε το 1974, κι από εξουσία (και χρήμα βεβαίως) τα στελέχη του, μάλλον έχουν χορτάσει.

Καταρχήν σήμερα τα προβλήματα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει το "κράτος της Δεξιάς", η Μακρόνησος και τα Γιούρα έχουν πια ιστορική αξία, όσο για το Πολυτεχνείο... (...τελοσπάντων). Η βασική ιδέα της κοινωνικής ολοκλήρωσης ("να έρθουν οι μη προνομιούχοι στο προσκήνιο"), υλοποιήθηκε. Οι μη προνομιούχοι (και ταυτοχρόνως στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ευρύτερης Αριστεράς) είναι πια στελέχη της πολιτικής - κοινωνικής ζωής του τόπου. Κάποιοι, και της οικονομικής ζωής.

Τα συνθήματα "Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση" είναι εκτός τόπου και χρόνου.

  1. Η "Εθνική Ανεξαρτησία", βρίσκεται αντιμέτωπη με την παγκοσμιοποίηση, που δημιουργεί ένα δίκτυο αλληλεξαρτόμενων τοπικών οικονομιών μάλλον, παρά εθνικών. Το Λονδίνο διασυνδέεται με τη Νέα Υόρκη, το Sao Paulo και το Hong-Kong, ένα δίκτυο πόλεων και περιοχών (όπως η Silicon Valley) που διαπερνά τα εθνικά κράτη και αλλάζει τους όρους υπό τους οποίους ένας τόπος μπορεί να διεκδικήσει την ευημερία του.
  2. Η "Λαϊκή Κυριαρχία", βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με την παγκοσμιοποίηση. Ένα παγκόσμιο δίκτυο διακυβέρνησης αναδύεται, με δομές που αναλαμβάνουν κανονιστικό ρόλο στα πάντα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. το ΝΑΤΟ κλπ. από την μια μεριά, η Διεθνής Αμνηστία, το WWF, το παγκοσμιοποιημένο κίνημα κατά των G8 από την άλλη - δυο όψεις του ίδιου νομίσματος: η παγκοσμιοποιημένη διακυβέρνηση.
  3. Η "Κοινωνική Απελευθέρωση", έγινε καταρχήν "κοινωνική ολοκλήρωση", όπως το ΠΑΣΟΚ την καταλάβαινε το 1981. Και τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατανομή ρόλων στο παγκόσμιο σύστημα. Για να είμαστε σαφείς, το παγκόσμιο σύστημα δεν ενδιαφέρεται για το ρόλο του κάθε Έλληνα σ' αυτό (δεν διαβάζετε καμιά θεωρία συνωμοσίας εδώ!!). Όποιος έχει κάτι να προσφέρει στην ολοκλήρωση του παγκόσμιου συστήματος, συμπεριλαμβάνεται - εκ των πραγμάτων. Οι άλλοι μένουν απέξω, σε μια διεργασία αποκλεισμού και περιθωριοποίησης που είναι πρωτόφαντη ιστορικά, γιατί αγκαλιάζει (όπως κι η παγκοσμιοποίηση) όλο τον πλανήτη: την κοινωνία.
Άρα, που είναι το ΠΑΣΟΚ σ' αυτά; Που είναι ο "Γιώργος" που δεν κατάλαβα γιατί επανεξελέγη; Που είναι ο Βενιζέλος που σήμερα ο πραιτωριανός του Αν. Λοβέρδος ξεστόμισε το αμίμητο: "Δεν είναι δουλειά των πολιτών να προτείνουν λύσεις, αλλά να διαλέγουν όποια θεωρούν καλύτερη";

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται εν πτήσει. Ψάχνει να βρει ταυτότητα, αλλά δεν ξέρει πως να το κάνει. Μπορεί κάποτε, με το καλό, να προσγειωθεί. Μπορεί να χαθεί στο διάστημα, μπορεί να μείνει κι από καύσιμα και να τσακιστεί.
Αλλά, αποκλείεται να το περιμένει η Ιστορία....

Σχόλια

Ο χρήστης athanasia είπε…
Σκέτη πίκρα το ποστ... [Την οποία συμμερίζομαι, όχι για το ΠΑΣΟΚ, για τους πολίτες.]

"Οι άλλοι μένουν απέξω, σε μια διεργασία αποκλεισμού και περιθωριοποίησης που είναι πρωτόφαντη ιστορικά, γιατί αγκαλιάζει (όπως κι η παγκοσμιοποίηση) όλο τον πλανήτη:"

Αυτή τη φράση συγκράτησα κυρίως. Άλλοι απλώς αρνούνται την παγκοσμιοποίηση (εκτός πραγματικότητας, κατά τη γνώμη μου) κι άλλοι εφησυχάζουν γιατί είναι ή νομίζουν ότι είναι [ακόμη] "ασφαλείς".
Ο χρήστης heinz είπε…
Αυτός ακριβώς νομίζω ότι είναι ο κίνδυνος Αθανασία - όπως πολύ σωστά εντοπίζεις.

Αν και τα εθνικά κράτη συνεχίζουν - προς το παρόν - να είναι στο απυρόβλητο ως θεσμοί, εμφανίζεται το φαινόμενο της διχοτόμησης μέσα τους. Ακόμα και σε μια πόλη, ένα τμήμα της μετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο, και τα άλλα όχι. Οι κοινωνιολόγοι λένε το φαινόμενο "διπλή πόλη" και είναι ένας νέος μηχανισμός αποκλεισμού.

Αν λοιπόν μια κοινωνία (εθνική κοινωνία) δεν πάρει χαμπάρι τι γίνεται, και συνεχίζει - όπως ο τόπος μας - να χάσκει με το στόμα ανοικτό, περνάει ολόκληρη από την "άλλη" πλευρά. Και τότε, το εθνικό κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει γιατί είναι αποδυναμωμένο.

Φοβάμαι ότι υπάρχει το ενδεχόμενο μιας "αλβανοποίησης" (απομόνωση, περιθώριο, δημιουργία φανταστικών προσλήψεων για το "άλλο", κλπ.).

Ελπίζω να τη γλυτώσουμε πάντως!
(ο θεός των Ελλήνων κ.ο.κ.)...., είμαι κι αισιόδοξος από τη φύση μου...
Ο χρήστης emfortos είπε…
Ωχ! το στομάχι μου!

Υπάρχει ΠΑΣΟΚ;Ή μάλλον υπάρχει αρχηγός,έστω υπαρχηγός,έστω εθελοντής;ένας ντελάλης;κάτι να υποστηρίζει,να σκούζει έστω;

Με γύρισες χρόνια πίσω,τόσο που θυμήθηκα τα αδούλωτα νιάτα,τα συντρόφια,τα πλάνα,το κατεστημένο,τη συντήρηση,την καμμένη γη,την αλλαγή.

Και τώρα; τα απογοητευμένα νιάτα,τους βολεμένους, το νέο πολύχρωμο κατεστημένο, τη νέα διαρκή συντήρηση,την άρνηση σε κάθε νέο,στην καινοτομία,στην ένταξη στη νέα κοινωνία του 2020.

Εκείνο το "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες!" ήταν το όραμα,αλλά φαίνεται ότι έγινε το βαρίδι για να κρατάει το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα εκεί στο περιθώριο της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινωνίας.

Χρειάζεται άρα μια νέα θεώρηση - ένα νέο κόμμα.

Ποιος να το κάνει; και πώς;
Μάλλον περιμένουν περιστρεφόμενοι στο διάστημα να τους αδειάσει τη γωνιά ο άλλος ακοινωνικός εταίρος-α για να προσγειωθούν στην πολυθρόνα-μασάζ της γλυκιάς εξουσίας και μέχρις εκεί.

Στόχος θα επιτευχθεί. over.
Δεξιά ακούει;
Να συντομεύει.over.
ΠΑΣΟΚ να μην εκραγεί,
να μη χαθεί στο διάστημα,
να μην πνιγεί σε μια κουταλιά νερό.
Ο χρήστης giant13 είπε…
"Αν και τα εθνικά κράτη συνεχίζουν - προς το παρόν - να είναι στο απυρόβλητο ως θεσμοί, εμφανίζεται το φαινόμενο της διχοτόμησης μέσα τους. Ακόμα και σε μια πόλη, ένα τμήμα της μετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο, και τα άλλα όχι. Οι κοινωνιολόγοι λένε το φαινόμενο "διπλή πόλη" και είναι ένας νέος μηχανισμός αποκλεισμού.
-----------------------------

Πιστεύω πως αυτό είναι αποτέλεσμα της συντελούμενης παγκοσμιοποίησης.

Γυρίζουμε σε μιά μεταμοντέρνα εποχή του 18ου κα 19ου αιώνα.
Καταργούνται η καταπαντούνται κατακτήσεις εργαζομένων, αν δεν έχεις υγεία και λεφτά μπορεί και να πεθάνεις δι ασήμαντον αφορμήν.
Οι πτωχότεροι δεν βλέπω να γίνονται πλουσιότεροι.
Τι ταυτότητα να βρεί το Πασοκ;
Μηπως μπορεί να την βρει ο Συνασπισμός;
Μαλλον πρέπει πλέον να ξεχάσουμε την ιδεολογική ταυτότητα και να ψηφίζουμε καλύτερους διαχειριστές της εξουσίας.

Συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα σου.
Στις μέρες μας πρέπει να αρχίσει να εκλείπει η έννοια του δεξιού, του αριστερού, του κεντρώου.
Μαλλον αρχίζουμε να γινόμαστε προβατάκια που θα επιθυμούμε απλά, τον καλύτερο βοσκό.
Ο χρήστης Univers είπε…
Πιστεύω ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια θαυμάσια νέα εποχή, όπου προτάσεις ζωής και πολιτισμού θα δοκιμασθούν όχι με βάση το φαντασιακό τους περιεχόμενο αλλά με στοιχείο αυτό που κομίζουν στην νέα πανανθρώπινη κοινωνία.

Κλυδωνισμοί, κενά αέρος θα υπάρξουν για όλους.
Ο χρήστης athanasia είπε…
Xρόνια πολλά! Σε χάσαμε... :)
Ο χρήστης heinz είπε…
Χρόνια Πολλά και σε σένα Αθανασία!!
Έχω πήξει στο τρέξιμο...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υποστράτηγος ε.α. Ράμπο

Ο Λάζαρος

Συνδιαμορφώνοντας την κοινωνία που οραματιζόμαστε